Ögonkontakt

”Om mannen får ögonkontakt med kvinnan betyder det att kvinnan är intresserad av mannen. Bara blicken är en bekräftelse på intresset.”

Den här lilla intervjun är så bra i all sin enkelhet. Medan alldeles för många verkar ha fastnat i diskussioner om hur verkligheten bör beskrivas, hur stor vikt man ska lägga vid olika faktorer/strukturer/kulturer, vem som relativiserar och vem som har vilken agenda, så är det ytterst få som diskuterar vilka åtgärder som behövs. Och ännu färre som faktiskt själva gör något för att förändra situationen.

Det verkar ibland i debatten som att kultur skulle vara något som sitter stenhårt i varje person, något som inte kan förändras. Som om det enda som spelar roll är vilken kultur man växt upp i eller som att det till och med skulle vara genetiskt betingat.

Under mina 3,5 år i Abu Dhabi lärde jag mig, bland mycket annat, tydligt att undvika ögonkontakt med okända män. För att slippa bli förföljd, för att slippa äckliga kommentarer, för att slippa raseriutbrotten som ofta uppstod när det blev klart att mitt nej faktiskt var ett nej. Jag anpassade mig till den rådande kulturen för att det var enklast så. Det blev till slut det normala, något jag knappt reflekterade över. När jag flyttade tillbaka till Sverige hade jag under några år problem med just ögonkontakt, jag har det till viss del fortfarande, men i det stora hela har jag åter anpassat mig.

För mig är det här ett sorgligt exempel på hur mycket man påverkas av sin omgivning och hur lätt den där starka kärnan av värderingar, som jag trodde mig ha, kan börja luckras upp. Men det fungerar ju såklart åt båda håll. Kulturer, och inte minst människor, är i ständig förändring och vi kan alla påverka riktningen. Det är den utgångspunkten jag har när jag funderar på hur jag bäst kan stärka de värderingar jag själv värnar, såsom alla människors rätt att slippa stirra i marken för att undvika trakasserier.

Få andra att läsa det här
Share on Google+0Share on LinkedIn0Share on Reddit0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>