Riksdagen har röstat igenom id-krav

Idag har vi i riksdagen debatterat och voterat om id-krav, alltså att giltiga id-handlingar ska krävas för att man ska få åka in i Sverige med tåg, båt eller buss. Något som enbart handlar om att göra det så svårt som möjligt för människor att söka skydd här. Sorgligt nog kommer nu kravet att införas 4 januari med stor majoritet. Från Centerpartiet var vi flera som gick upp i debatten och försökte, ur olika perspektiv, förklara varför det här är ett dåligt förslag. Här kan ni se och läsa mitt anförande:

 

Herr talman,

Zari och hennes familj kom till Sverige som flyktingar 1986. De flydde från Iran och regimen som hade jagat, fängslat och torterat Zaris man till oigenkännlighet. De tog sig ut ur Iran via smugglare, utan att veta vart de var på väg eller i vilket land de skulle hamna. Zari var gravid i femte månaden och med sig hade de den fyraåriga dottern. Smugglaren stal passen. Men nu arbetar Zari som lärare på en mottagningsenhet och båda barnen är läkare.

Fusun flydde till Sverige från Turkiet för 34 år sedan. Hon hade inga id-handlingar eftersom hon var efterlyst av den turkiska militärjuntan, som tidigare hade torterat henne. Därför kunde hon inte be om ett pass. Idag jobbar hon som verksamhetschef i en mellanstor kommun.

Ryad flydde från Irak efter att ha blivit fängslad och torterad. Först till Syrien, vidare mot Sverige via bland annat Ryssland och med båt från Lettland. Nu har han varit här i över tjugo år och driver eget företag. Han hade inget pass med sig när han kom.

Mehdis familj flydde från Afghanistan till Iran när han var fem år gammal. I Iran levde de fattigt och barnen fick aldrig några id-handlingar. Nu jobbar Mehdi på en förskola här i Stockholm och på fritiden hjälper han ensamkommande flyktingbarn.

Hassan och hans familj flydde från Syrien. Resten av familjen hade pass, men inte Hassan eftersom risken var stor att han skulle bli tvångsrekryterad till militären om han lämnade in en passansökan. Idag går Hassan i svensk skola precis som sina syskon.

Alireza från Afghanistan kom till Sverige för två år sedan. Han hade inga id-handlingar. Sedan dess har han lärt sig svenska, startat ensamkommandes förbund, arrangerat stora demonstrationer och är en aktiv debattör i flyktingfrågor.

Shivan är kurd från Syrien och han kom utan pass till Sverige förra hösten. Många kurder har haft problem med att få ut pass i Syrien. Nu har han precis fått uppehållstillstånd och jobbar sedan ett halvår tillbaka på ett snickeri.

Tre bröder 14, 9 och 4 år gamla. De är afghaner, men alla utom den äldsta är födda i exil i Iran. 14-åringen fick sluta skolan för något år sedan och börja arbeta, när pappan skadade sig på jobbet och inte kunde fortsätta. I somras gav sig familjen av mot Europa. Det blev skottlossning vid gränsen mellan Iran och Turkiet och föräldrarna sa åt barnen att springa utan att vända sig om. De tre bröderna tog sig vidare på egen hand och anlände till Sverige för några månader sedan. De har inga id-handlingar.

En nioåring från Syrien kom nyligen till Sverige med sin äldre bror. Föräldrarna är döda, men två äldre bröder bor här sedan tidigare. Nioåringen har inget id.

Mohammed från Eritrea som jobbar med IT.
Abir från Irak som jobbar som projektledare.
Anthony från Nigeria som jobbar på bilprovningen.
Sakina från Irak som jobbar med marknadsföring.

Fatma
Bahat
Sevda
Ismael
Najib
Miriam
Ahmed

Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Ingen av dem hade giltiga id-handlingar när de sökte asyl. Men alla bedömdes de ha skyddsskäl. Det ansågs inte säkert för dem att återvända till sina ursprungsländer. Och därför fick de stanna här.

 Samma personer hade drabbats enormt hårt av det id-krav som vi nu debatterar och som en majoritet härinne anser är rätt och riktigt. När man gör det omöjligt att lagligt resa via tåg, buss eller båt så kommer det innebära att de personer som saknar giltiga id-handlingar istället hänvisas till farliga och olagliga vägar. Det kommer göda kriminella organisationer och leda till att människor gömmer sig under lastbilar för att ta sig över gränsen från Danmark till Sverige. Eller sätter sig i livsfarliga båtar över vattnet från Tyskland till Sverige. Eller vandrar över fjällen från Norge till Sverige.

 Om de tar sig så långt vill säga. Det som nu sker är ju snarare att land efter land längs flyktingarnas väg förändrar sina regler för att hålla människor ute. När övriga länder gör som Danmark redan har aviserat och följer det svenska exemplet så kommer de allra mest utsatta att helt förlora möjligheten att söka skydd. Redan nu ser vi hur länderna som gränsar till Syrien hittar på alla möjliga skäl till att inte låta människor ta sig ut ur det land som vi här i Sverige bedömer är en enda stor krigszon.

 Det här är vad som idag kommer att röstas igenom i det här rummet. Samma politiker som för bara någon månad sedan beklagade sig över att människor dog i Medelhavet väljer nu att sätta upp exakt samma livsfarliga hinder runt Sverige. Det är en skam och var och en som trycker på den där ja-knappen här idag är medskyldig.

Få andra att läsa det här
Share on Google+26Share on LinkedIn0Share on Reddit0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

6 thoughts on “Riksdagen har röstat igenom id-krav

  1. Tack för ett lysande inlägg i debatten, och ditt försök att få de andra partierna att förstå! Skönt att se att det finns någon som står upp för liberala principer och humanitära värderingar. Jag har aldrig röstat på Centerpartiet, men nästa val verkar det inte finnas något alternativ. Fortsätt kämpa! Vi är många som tror på samma sak som du.

  2. jag är medborgare i 2 EU länder : Frankrike och Sverige och kommer att vägra visa mitt pass (båda pass) till anställda i kommersiella bolag som inte har kompetens att titta på.
    Min man vet det: jag kommer att kräva få träffa en polis. Och vi riskerar stanna vid Rodby eller Helsingör hamn i flera timmar tills de hittar en polis men det spelar ingen roll. Jag är medborgare i 2 av så kallade demokratiska länder och det är bara så.
    Håll det högt, det är rätt!

  3. Tråkigt att C uppträder som en istadig åsna och inte kan anpassa sig till verkligheten. Ditt tal har inget med dagens situation att göra och bara staplar floskler på varandra. Stoppa massinvandringen genast.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>