Konferens i Rom

Under hösten har jag varit på olika internationella konferenser i Turkiet, Mexiko, Ungern och i Bryssel två gånger. För varje möte och varje samtal har jag blivit allt mer övertygad om att världen är på väg i en farlig riktning. Tyvärr har dagens sammankomst i Rom förstärkt den bilden. Det finns en konservativ grundsyn som verkar få allt större genomslag. Många kommentarer handlar om att olika kulturer bör hållas isär, att terrorismen är ett resultat av migration och att EU:s yttre gränser och gemensamma värderingar (vilka de nu är) måste skyddas, till vilket pris som helst. Visst finns det ljusglimtar, inte minst samtal med flera vettiga parlamentariker, men i det stora hela känns det tyvärr mörkt. Själv fokuserade jag i mitt tal på globaliseringen och dess, till stor del oundvikliga, konsekvenser. Och behovet av att anpassa systemen till den nya verkligheten. Plus behovet av att höja kunskapsnivån och sänka konfliktnivån.

11 dec

Få andra att läsa det här
Share on Google+0Share on LinkedIn0Share on Reddit0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>