Människorna bakom Arbetsförmedlingen

Idag har verkligheten gett mig en rejäl påminnelse om att man som politiker, men framför allt medmänniska, behöver tänka till lite extra kring hur man uttrycker sig om saker och ting. Jag har för vana att gnälla en hel del på Arbetsförmedlingen. Och det är ju inte så konstigt med tanke på att det är där en väldigt stor del av ansvaret ligger för att leda nyanlända rätt. Något som i dagsläget fungerar riktigt dåligt. Saken är ju bara den att det är så lätt att slänga ordet Arbetsförmedlingen omkring sig i hårda ordalag och då samtidigt glömma bort att det såklart bakom ordet döljer sig en mängd hårt arbetande människor som varje dag gör sitt allra yttersta för att göra ett bra jobb. Människor som kämpat hårt för att försöka förändra strukturer, system och arbetssätt. Människor som i många år bett om extra resurser, extra tid, flexiblare regelverk, mindre pappersarbete, fler kollegor, andra lokaler och så vidare. Allt för att kunna göra sitt arbete bättre, för att kunna stötta de där personerna på andra sidan skrivbordet bättre. Det finns såklart en rad enskilda etableringshandläggare som går långt utanför sin yrkesroll för att täcka upp där systemen brister, för att hindra att människor faller igenom. Jag känner en enorm respekt för de här personerna. För hur mycket engagemang, vilja och kompetens man än har så är det givetvis enormt svårt att hinna göra ens det mest grundläggande när varje handläggare är ansvarig för uppemot 90 personer. Och det blir ju knappast lättare att orka när man från politiker får höra hur kass man är på sitt jobb. Att skilja det ena från det andra är inte alltid lätt.

Idag har jag varit hos Arbetsförmedlingen på ett långt möte med två av cheferna på etableringsenheten. Och jag blev starkt påmind om att framöver vara lite mer ödmjuk i mina uttalanden.

Få andra att läsa det här
Share on Google+0Share on LinkedIn0Share on Reddit0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>