Besök i Skara och Skövde

Igår kväll talade jag inför engagerade centerpartister i Skara och i morse besökte jag Bert Karlssons (eller egentligen Jokarjo AB:s) asylboende Stora Ekeberg utanför Skara. Bert själv kom inrusande som en virvelvind 1,5 timme för sent, men vi fick först en bra rundvandring med anställda på boendet. Många av de boenden jag besöker ser på ytan ganska slitna ut, men ofta gör man innehållsmässigt betydligt mer än vad som krävs i upphandlingarna. Detsamma gäller här. Man har i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan svenskundervisning, det finns annan sysselsättning bl.a. med stöd från Svenska kyrkan och bemanningen är klart högre än minimikravet. Två dagar i veckan finns läkare på plats och köket serverar varje dag flera olika rätter. Man lyfte att det finns problem med folk som röker inne och inte bryr sig om tillsägelser. Det finns noll sanktionsmöjligheter. Det förekommer även en hel del stölder av möbler, leksaker och mat, men där menade man att läget blivit bättre sedan man börjat polisanmäla allt. Dessutom är det många, framför allt gifta, kvinnor som blir sittande på rummen och sällan deltar i några aktiviteter. Kritiken var stor mot hur svårt det är att få tandläkartider trots akuta problem. Men den största kritiken var mot Migrationsverkets agerande när man för några veckor sedan, med kort varsel, minskade antalet platser från 400 till 200 och tvångsförflyttade ett stort antal människor mot deras vilja. Slitningarna blev stora och flera bor fortfarande kvar i andras rum fast de inte får. Samtidigt står alltså ett stort antal platser tomma.

När Bert väl dök upp var fokus framför allt på hur dåliga Migrationsverkets upphandlingar är och ännu mer uppföljningen av dem. Han menade att det är väldigt lätt att fuska sig igenom systemet och att kontrollerna är obefintliga. Han berättade även några skräckhistorier om hur djupt oseriösa, ja rakt av kriminella, etableringslotsföretag har arbetat. Sedan prackade han på mig ett gäng av sina egna böcker ur bakluckan på sin bil.

I det stora hela måste jag säga att jag fått en klart mer nyanserad bild av hela verksamheten. Allt tas givetvis med en nypa salt, men ändå bra input. Nästa steg är att granska de siffror han nu ska skicka över som enligt honom visar att medias rapportering om hans vinstuttag är helt snedvriden. Det blir spännande.

På eftermiddagen besökte vi en högstadieskola i Skövde för att höra hur de arbetar med nyanlända elever. Jag lärde mig väldigt mycket nytt. Stina, som sedan augusti leder arbetet, är en helt fantastisk eldsjäl med stor kunskap. Några inspel var att alla ämneslärare också måste lära sig att arbeta språkutvecklande och att det behövs annan personal utöver lärare i skolan, såsom språkstödjare och studiehandledare med modersmålskunskap. Men det jag framför allt tar med mig är behovet av att se över vilka förväntningar och krav vi egentligen borde ställa på de elever i högstadie- eller gymnasieålder som kommer hit med kort eller obefintlig utbildningsnivå. Det kanske behöver finnas andra spår än att alla förväntas läsa in hela svenska grundskolan och riktas in mot högskolebehörighet.

Få andra att läsa det här
Share on Google+0Share on LinkedIn0Share on Reddit0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>