På besök i Skåne

Jag önskar verkligen att jag kunde ta med er alla på mina resor och möten. Allt jag får lära mig, allt jag får se, alla människoöden jag får ta del av. Idag har jag bland annat (äntligen) fått träffa Ali Alabdallah som flydde till Sverige från Syrien för ett år sedan. Han är journalist och har nu startat ett nyhetscafé där andra flyktingar får möjlighet att samtidigt öva svenska och lära sig mer om det svenska samhället. Ett väldigt intressant initiativ.

Jag har även via Studieförbundet Vuxenskolan fått flera tips om hur mycket mer studieförbunden skulle kunna göra om ersättningssystemen bara utformades lite smartare. Dessutom har jag ätit lunch med representanter för det projekt som pågår i Landskrona för att bättre matcha ungdomar med de företag som skriker efter kompetent personal. Lite av ett egenkomponerat lärlingsprogram. Där var kritiken stor mot hur lite som görs politiskt för att styra arbetslösa till bristyrken.

De starkaste intryck jag tar med mig från dagen är dock från morgonens besök på ett asylboende för män. Den djupt frustrerade verksamhetschefen gav många exempel på hur starka motsättningar det finns mellan olika grupper på boendet. Hon menade bland annat att många eritreaner utsätts för grov rasism från många syrier och att hon har noll verktyg för att skydda de som ber om hjälp. Hon var även starkt kritisk mot polisens insatser och beskrev de problem som funnits, och finns, med personer som fått avslag på asylansökan men ändå blir kvar lång tid på boendet. Hon menade att en del beter sig väldigt illa för att de då inte längre har något att förlora. Och att det drabbar den stora majoritet på boendet som sköter sig. Mer personal på boendena, snabbare asylprocess i alla avseenden, ökad kulturell kompetens, större möjligheter att flytta på personer som beter sig illa och ett tydligt värderingsarbete på asylboendena var lösningsförslag som kom upp. Det här är väldigt svåra frågor som jag anser att vi har oerhört dålig beredskap för.

Få andra att läsa det här
Share on Google+0Share on LinkedIn0Share on Reddit0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>