Meningslösa voteringar

Jag har lärt mig mycket senaste tiden, och två viktiga grejer om riksdagsarbetet som jag inte hade en aning om innan jag själv blev ledamot.

Det ena är att anledningen till att det oftast ser så tomt ut i kammaren under debatter inte alls handlar om att ledamöterna är lata. Istället är det så att det bara är de som sitter i ansvarigt utskott, och därmed kan frågan, som deltar i debatten. Skulle alla sitta där och slötitta så skulle vi inte få något alls gjort.

Det andra är att själva voteringarna, när vi trycker på knappar, är betydelselösa. Tidigare trodde jag att det var där striden skulle stå, att jag skulle behöva slåss hårt för att rakt igenom kunna trycka i enlighet med mitt samvete. Nu sitter jag där och försöker, så gott jag kan, göra precis som övriga centerpartister. Oftast har jag ingen aning om vad det är jag röstar om, annat än en rubrik. Det händer ofta att folk trycker fel eller missar att trycka. Det går fort och många gånger är listan lång med krångliga voteringsordningar. Besluten fattas dock hursomhelst långt tidigare i ansvarigt utskott av den person i partiet som kan frågan. Vill man verkligen påverka så måste man vara ute i god tid. Och att ha koll på varenda ärende är helt omöjligt. I det här systemet är man så illa tvungen att lita på sina partikollegor. Det går inte annars. Å andra sidan gör ju det att de i lika stor utsträckning tvingas lita på mig när det handlar om migration och integration. Men emellanåt dyker det upp rubriker under voteringar som gör att det skär till lite extra i magen. Då försöker jag påminna mig själv om att jag väldigt medvetet valt att fokusera på ett område och att jag inte kan göra allt, hur mycket jag än skulle vilja.

1
Få andra att läsa det här
Share on Google+0Share on LinkedIn0Share on Reddit0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>