Budgetdebatt om migration

Idag var det återigen debatt i kammaren. Finns att se här.

Mitt anförande:

Tack fru talman,
Häromdagen fick jag ett meddelande på Facebook från min kenyanska expojkvän. Han berättade att hans lilla företag i Nairobi inte gått så bra på senare tid och han frågade hur arbetsmarknaden ser ut i Sverige. Om det kanske vore värt att söka jobb här. Och såhär är det. Världen idag är inte densamma som den en gång var. Vi driver företag, pluggar, jobbar, kommunicerar och blir kära över de utritade statsgränserna. Globaliseringen och den fantastiska teknikutvecklingen har gjort att människor flyttar runt som aldrig förr. Folk runt om i världen har rätt bra koll och kan numera enkelt jämföra sina egna livsvillkor med andras. Det är mer regel än undantag att man har vänner eller släktingar som bor i andra länder. Och det är ofta hos dem man söker skydd när man tvingas fly.

Det senaste året har ungefär 3400 människor drunknat när de vattenvägen försökt ta sig in i EU. Och det är bara dem man hittat. Hur många som dör i tysthet ute på havet och aldrig hittas är omöjligt att säga. Många andra dör när de betalar människosmugglare stora summor för att i dagar sitta instängda i bensintankar, fastbundna under lastbilar eller instängda utan mat och vatten i fraktcontainers. Allt för att vi i EU bygger murar och taggtrådsstängsel och tar ifrån flyende människor möjligheten att komma hit på ett säkert och lagligt sätt. I Syrien mördar regimen sina egna medborgare. I Somalia, Afghanistan, Eritrea och många andra länder har förtrycket och stridigheterna pågått länge. Och ingen har nog missat Daesh, IS, vidrigheter. Såhär ser det ut i världen idag. Det här är verkligheten som vi behöver förhålla oss till. Varje samtal om migration måste börja där.

Här i Sverige pratar vi nu om att ungefär 95 000 människor beräknas söka asyl i Sverige under nästa år. Jämfört med andra EU-länder är det en hög siffra och även historiskt är det exceptionellt. Dessutom sitter det just nu fast ungefär 13 000 personer med uppehållstillstånd på asylboenden som väntar på en kommunplacering. Samtidigt fortsätter Migrationsverkets system att fyllas på med nästan 2000 personer i veckan. Man undersöker nu möjligheterna att placera människor i tält för att de alls ska ha någonstans att ta vägen. Det främsta hindret för att öka kommunplaceringarna är bristen på bostäder.

Att människor sitter fast på asylboenden trots att de fått uppehållstillstånd är också en viktig anledning till att det nu poppar upp nya asylboenden runt om i landet. Ofta med så kort varsel att det i princip är omöjligt att fixa mottagandet på ett bra sätt. Kommunerna har ansvar att fixa skolplatser till alla barn, landstingen ska fixa med hälsoundersökningar och i samarbete med ideella krafter behöver man hinna involvera grannarna i det som händer. Många kommuner har dessutom höga ambitioner när det kommer till att få ut folk i praktik och in i olika föreningar. Men även det kräver förberedelser. Det här är enorma utmaningar på många platser. Inte minst dem där det öppnats stora boenden mitt ute i skogen långt från närmsta samhälle. Och föreställ dig själv hur det måste kännas för den enskilda människan att i många, många månader sitta sysslolös på ett trångt asylboende. De allra flesta vill ju direkt få komma igång med språk och jobb, men det här är ett stort hinder.

Det finns väldigt mycket att säga om hur de här utmaningarna ska lösas. Både i det lilla och i det stora finns det saker som behöver rättas till. I den här budgeten tar vi några steg i rätt riktning. Vi föreslår flera förändringar som ska göra det enklare och billigare att bygga bostäder, driva företag och anställa. Vi tillför mer resurser för att korta handläggningstiderna för validering av kunskap och vi gör det lättare att individanpassa SFI. Men eftersom vi ska ha en debatt om integration på måndag så skulle jag nu vilja fokusera på de saker som hör hemma på just det här utgiftsområdet, migration.

Gällande svårigheterna att hitta boende till alla som söker asyl ger vi nu Migrationsverket möjlighet att driva anläggningsboenden i egen regi. Något som tidigare inte varit tillåtet. Det här är bra och kan förhoppningsvis leda till en bättre dialog med många kommuner och ideella organisationer. Men det behöver även följas av ökade krav i upphandlingarna på kvalitet och aktiviteter till de boende. Man ska inte behöva sitta sysslolös.

Vi tillsätter dessutom en utredning för att hitta sätt att öka mottagandet i kommunerna och på så vis få till en jämnare fördelning. Här är det väldigt viktigt att fokus blir på hur vi kan förändra systemen för att stötta kommunerna. För oss i Centerpartiet är ytterligare tvång inte ett alternativ. Det är även viktigt att kostnaderna ses över så att staten tar det ekonomiska ansvaret tills människor kommit i egen försörjning.

De här förändringarna är bra och jag yrkar därför bifall till utskottets förslag och avslag på samtliga motioner. Men i ärlighetens namn så är det inte i närheten av tillräckligt. Vi behöver snabbt göra mycket, mycket mer och jag är glad att det nu ändå känns som att fler och fler förstått det allvarliga läget. Men alldeles oavsett så kan vi politiker inte göra allt. För att det här ska gå, så behöver vi alla hjälpas åt att välkomna våra nya grannar. Och det måste gå. För alternativet är inte att folk lever lyckliga liv i sina hemländer. Förslagen om att radikalt minska invandringen och istället ”hjälpa på plats” är helt orealistiska i den situation vi befinner oss, av många olika anledningar. Vi kan inte stoppa globaliseringen och vi kan inte stoppa utvecklingen. Den är liksom redan här. Alternativet om vi inte välkomnar våra nya grannar är istället att motsättningarna ökar. Motsättningarna som redan idag gör att moskéer och synagogor attackeras, som gör att fattiga EU-migranter, poliser och meningsmotståndare utsätts för våld och som gör att otryggheten sprider sig. Jag vet med all säkerhet att det är en utveckling jag kommer göra allt jag kan för att motverka. Och frågan är ju vem man vill vara i det här. Vill man vara den som bara duckade? Den som satt hemma i soffan och gnällde? Den som eldade på hatet? Eller vill man vara en av dem som kavlade upp ärmarna och hjälpte till att lösa situationen?

 

Få andra att läsa det här
Share on Google+0Share on LinkedIn0Share on Reddit0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>