Om cannabis

Nyss ringde Aftonbladet, som väntat, och ställde frågor om mina svar i deras valkompass. Om jag förstod det rätt så är jag den enda nyvalda riksdagsledamot som både svarat ja på om jag testat droger och om jag vill legalisera försäljningen av cannabis. Just nu mår jag mest illa över att jag inte vet vad de kommer skriva. Det är ju knappast så att de har en vilja att försöka förstå eller framställa saker så snällt som möjligt. Jag kan redan se riktigt jobbiga rubriker framför mig.

Gällande min egen historia av droger så är den väldigt begränsad. En gång för tio år sen testade jag cannabis. För min del insåg jag direkt att det inte var något jag ville testa igen och det har jag inte heller gjort. Jag var också innan valet ärlig gällande det här i Aftonbladets valkompass och mot alla som frågat. Det är inget jag försökt dölja på minsta sätt.

Så till legaliseringen av cannabis. Hur droger ska hanteras i samhället är en enormt svår fråga. För mig är det absolut viktigaste att den som far illa kan få, och vågar söka, stöd och hjälp. Det finns mycket forskning som visar på både fördelar och nackdelar med en legalisering, där jag har landat i att fördelarna väger över. Men det är samtidigt inte en fråga som jag kommer att driva aktivt under kommande mandatperiod. Jag vet att jag gör många besvikna genom att skriva det. Dock är sanningen den att det finns andra frågor som jag både brinner starkare för och som jag kommer ha lättare att faktiskt få med mig andra på. Det är också så att Centerpartiet tagit tydlig ställning mot en legalisering och jag kommer att vara en del av Centerpartiets riksdagsgrupp.

Med det sagt så kommer jag nu hålla andan tills jag ser hur illa min allra första intervju som förtroendevald gick. Och försöka intala mig själv att jag duger alldeles oavsett.

Få andra att läsa det här
Share on Google+0Share on LinkedIn0Share on Reddit0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

20 thoughts on “Om cannabis

 1. Det kommer att gå bra! Du har varit föredömligt öppen och tydlig, så det finns inget att oroa dig för. Där emot borde du byta ut undertexten till rubriken, du är ju inte riksdagskandidat längre:)

  • Hej Isak,
   Vad roligt att se dig här! 😊 Jag har inte velat ändra än eftersom jag inte riktigt har klart för mig när jag faktiskt officiellt blir riksdagsledamot. Tänkte invänta första mötet med nya riksdagsgruppen på söndag. Men det kanske är fånigt av mig.
   Kram!
   Johanna

  • Kära ”Apan”,
   Du får gärna beskriva på vilket sätt du tycker att jag är feg. Jag har kallats många saker, men sällan feg. Kanske är det något med just det här ställningstagandet som jag behöver förtydliga?
   Med varm hälsning
   Johanna

 2. Vi är många som vill se en avkriminalisering / legalisering av cannabis och vi är nog lika många som inser att kvällspressen vinklar sina artiklar som de vill :)

  Hade gärna sett att du tillsammans med andra i riksdagen driver en avkriminalisering av alla droger och en rejäl satsning på misbruksvården.

  Vi måste vända trenden när det kommer till narkotikarelaterad dödlighet
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1475476136056724&set=pcb.1475476426056695&type=1&theater

  Förra året dog 589 Svenskar till följd av narkotika

  http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2014/2014-8-5

  s. 246-247

 3. Jag lovar att folk som tänker själv och har studier och vetenskap i ryggen kommer ha en enastående politisk framtid när obildade dinosaurier som Beatrice Ask dör av

  SStå för dina åsikter, argumentera väl och din framtid blir ljus.

  Mvh från Uppsala

 4. Fantastiskt modigt gjort av dig att offentligt stå upp för din obekväma åsikt och övertygelse i en fråga som är så infekterad och politiserad. Hoppas verkligen att det går bra i denna och andra intervjuer och ditt kommande förhoppningsvis långa politiska arbete!

 5. Du är i riksdagen för att föra folkets talan genom dig själv och i andra hand partiet. Sedan om din åsikt avviker från partiets på någon punkt, är det synd för partiet.

  • Hej Jonas,
   Tyvärr är jag inte personvald, även om jag personligen tycker att man ska stå för sina åsikter oavsett. Men på vilket sätt menar du att jag inte gör det? Känner mig aningen förvirrad här.
   Med varm hälsning
   Johanna

 6. Vad har du emot att driva (med dina egna ord) enormt viktiga frågor, speciellt med tanke på att INGEN ANNAN JÄVLA MUTAD-HYCKLAR-POLITIKER driver något annat än ”status quo” och fortsatt skydd för skatteplanerare som Lorentzon?

 7. Hej Johanna! Bör först säga att jag aldrig ens tittat åt C som parti, men nu har jag funnit en kandidat som ja kommer följa framöver 😀
  Angående Aftonbladets vinklade propaganda & smutskastning så finns det många människor i detta land som förstår hur vinklat & feltolkat/skrivna deras artiklar är! Jag är en av dem som inte läser i media utan att kritiskt titta på varje litet ord.

 8. Stå upp i riksdagen för de utsatta och diskriminerande brukare och missbrukare! Det är dags att sånna sunda människor som du gör nåt åt denna galenskap som drabbar alla. Varesig det är via skattepengar eller utfrysning från staten. Folk dör och pengar kastas i sjön.

 9. Hej Johanna!
  Jag blir både glad och ledsen över att det här kommer fram nu.

  Glad för att nu känner jag lite mer hopp om framtiden då jag nu har en kandidat som står för precis det som verkar vara det enda rätta att göra, legalisera, reglera och taxera.

  Ledsen för att jag inte hade en aning ens om att du existerade, än mindre om ditt ställningstagande i den här frågan. Du skulle ha fått min röst! Och jag vet sååå oerhört många fler som känner likadant så OM du bara hade yppat något om det här FÖRE valet så skulle utgången ha sett helt annorlunda ut åtminstone för din del.

  Finns det någon möjlighet att du får vara med i det eventuella regeringssamarbetet iaf?

  Önskar dig lycka till i vilket fall! Framtiden ser plötsligt ljusare ut 😉

 10. Det var tråkigt att de vinklade det du sa på detta sätt. Kan tänka mig att många som läser, läser detta lite fel
  ”Centerns ungdomsförbund har lagt ett förslag att man skulle kunna ha det reglerat på apoteken i stället. Människor som missbrukar och använder droger behöver hjälp och stöd, inte fängelse, säger hon.”
  Jag fick själv läsa om det några gånger innan jag förstod att det var vinklat. Men det kanske bara är jag som uppfattade det så.

  Tycker det är riktigt bra att du står upp för vad många av oss vill göra, men många inte kan eller vågar. Själv vågar jag bara inte. Jag har inget att förlora på det, förutom följare på instagram haha.
  Att se fler komma fram gör att jag närmar mig att våga också!

 11. Jag är lite kär i dig, Fru Jönsson?
  Du ska ha en eloge och inte alls oroa dig om något förlorat förtroende på grund av Aftonblaskan i lilla Ankeborg. Väldigt imponerad över att du starkt och tydligt markerar din ståndpunkt gällande cannabis utan att fika sönder ämnet i timtals. Känner du däremot för att inte vara så politiskt korrekt hela tiden får du mer än gärna gå med i vår grupp Avkriminalisera cannabis på Facebook, du vore ett varmt tillskott i en stor och ständigt växande grupp av människor som postar det senaste nyheterna och forskningsresultatet om cannabis.

  Du fick mig nästan att rösta Johanna Jönsson. På ett opolitiskt korrekt sätt är det en enorm komplimang med tanke på att den kommer från mig.

 12. Eftersom legalisering av cannabis tyvärr anses vara en kontroversiell fråga i Sverige finns det en risk att dina åsikter kommer få en hel del uppmärksamhet och kritik. Det finns en risk att dina partikamrater kommer försöker pressa dig till att hålla tyst, eller tvinga dig att gå ut i media och låtsats att du har ändrat åsikt. Jag hoppas att du inte viker undan för den här mobbningen om/när den kommer, även om det inte är en fråga du brinner starkt för. Jag hoppas istället att du tar diskussionerna när de kommer och kanske rentav lyckas få någon av dina partikamrater att byta åsikt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>