Kära vänner

Cancer

I Sverige blir kvinnor vart tredje år kallade till gynekologisk cellprovtagning. Efter att ha struntat i att gå för tre år sedan valde jag i september att släpa mig iväg till vårdcentralen. Några veckor senare när det första brevet från Karolinska väntade på min hallmatta utgick jag ifrån att allt skulle vara ok. Det var det inte. Man hade upptäckt cellförändringar på livmoderhals…tappen och jag blev därför kallad till återbesök. De långa veckor som gick mellan biopsin och resultatet var inte roliga alls. Till slut kom beskedet att förändringarna inte har hunnit utvecklas till cancer och imorgon kommer jag genom en enkel operation troligtvis bli kvitt det elaka.

Det jag har lärt mig under de här månaderna är att jag aldrig hade behövt oroa mig om jag bara hade gått på det där besöket för tre år sedan. Just livmoderhalscancer utvecklas väldigt långsamt och hittar man det bara i tid så är det ingen fara. Så fina ni, om ni struntat i den där kallelsen helt eller om ni tänkte att ni skulle ta det vid ett lämpligare tillfälle eller om ni bara råkar ha så mycket i livet just nu eller om ni inte tror att det kommer drabba er, snälla tänk om! Det är jättelätt att boka tid och ofta finns det drop in. Sätt er inte i samma puckade sits som jag. Det är inte värt det.

Få andra att läsa det här
Share on Google+0Share on LinkedIn0Share on Reddit0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>